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D.O.C. Montello - Colli Asolani.

Còrpore Merlot Montello e Colli Asolani DOC

D.O.C. Montello - Colli Asolani.

Còrpore Merlot Montello e Colli Asolani DOC

Technical Sheet
Còrpore Merlot Montello e Colli Asolani DOC
Còrpore Merlot Montello e Colli Asolani DOC
Classification

D.O.C. Montello - Colli Asolani.

Grape Variety

Merlot 100%

Production area

Villa Sandi Estate, locaed in the D.O.C. area of Montello and Colli Asolani with deep clayey soil rich in subsoil.

Training system

Guyot with 4400 vines per hectare

Yield per hectare

55 quintals of grapes.

Secondary fermentation

Le uve diraspate e pigiate in maniera soffice sono state introdotte nei vinificatori dove è avvenuta una macerazione del mosto a contatto con le bucce per 15 giorni ad una temperatura controllata di 28-30°C. Durante questa fase sono stati effettuate 5 follature giornaliere al fine di estrarre il colore ed i tannini dalle bucce. In questo periodo il vino ha completato la fermentazione alcolica, successivamente è stato introdotto in barriques di rovere francese (Allier) dove entro la fine dell’anno ha completato la fermentazione malolattica spontanea. Dopo 12 mesi di affinamento in barriques si è proceduto all’imbottigliamento. Solo dopo almeno 12 mesi di affinamento in bottiglia Còrpore è pronto per essere degustato.

Winemaking

The grapes are stemmed and gently crushed separately and put into fermenters for maceration of the must in contact with the skins for 15 days at a controlled temperature of 28-30°C. Pumping over is carried out 5 times a day in this stage to extract the colour and tannins from the skins. The alcoholic fermentation is completed in this period and the wine is then put into new French oak (Allier) casks, where it completes spontaneous malolactic fermentation by the end of the year. After 12 months ageing in casks the wine is bottled. Only after 12 months of ageing in the bottle Còrpore is ready for tasting.

Pairing

Suitable for serving with braised red meat, game on the spit, roast lamb or mutton, ripe cheeses.

Serving temperature

18-20°C

Harvest period

The harvest, with scrupulous selection of the grapes, has taken place in the third ten days of September.

Alcohol Content

13% vol

Sugar Content

2 g/l

Acidity

5.5 g/l

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