Classification

Merlot and Refosco dal Peduncolo Rosso

Grape Variety

20-35 years

Production area

The soil of the plot, which lies partly on a slope and partly on a flat surface, is pebbly and clayey in the higher grounds and fine-grained at the foot of the hill slope.

Training system

Guyot, double arched cane and Sylvoz

Yield per hectare

3000-7000 vines/ha

Secondary fermentation

La vendemmia manuale avviene in più passaggi, per raccogliere i grappoli d’uva al giusto punto di maturazione Segue una seconda selezione in cantina, prima della vinificazione. La fermentazione con macerazione sulle bucce avviene in tini di legno tronco conici alla temperatura controllata di 28/30°C per circa 15 giorni. A fermentazione completata i vini vengono affinati in piccole botti di rovere francese da 225 litri per circa 16-24 mesi. Il Braida Nuova rimane poi ad affinarsi ancora per alcuni mesi in bottiglia prima della vendita.

Winemaking

Harvest is done by hand, each row of vines combed several times in order to pick only the perfectly ripe fruit. Further selection of the grapes takes place in the winery before vinification. Fermentation and maceration on the skins takes place in truncated conical wooden vats for about 15 days at a controlled temperature of 28/30°C. Once fermentation is completed, the wine ages in 225-litre French oak barrels for roughly between 16 and 24 months. Braida Nuova then ages in the bottle for another couple of months before release.

Pairing

It complements red meat roasts, lamb, game and hard cheeses.

Serving temperature

8°C

Alcohol Content

13.5% vol

Sugar Content

2 g/

Acidity

5.5 g/l

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