Classification

Schioppettino

Production area

Medium textured clayey soil with pebbles from alluvial deposits. The active layer is approximately 60 cm deep in this area and the soil is well aerated and drained.

Training system

simple and double Guyot

Secondary fermentation

La vendemmia manuale avviene in più passaggi, per raccogliere i grappoli d’uva al giusto punto di maturazione. Segue una seconda selezione in cantina, prima della vinificazione. La fermentazione, con macerazione sulle bucce e frequenti rimontaggi, si svolge in tini di legno a temperatura controllata di 26-28°C per circa 15 giorni. La svinatura dà inizio ad un periodo di affinamento di 12 mesi in barriques di rovere francese di secondo passaggio seguito da un ulteriore affinamento in bottiglia per almeno 3 mesi

Winemaking

Harvest is done by hand, each row of vines combed several times in order to pick only the perfectly ripe fruit. Further selection of the grapes takes place in the winery before vinification.

Pairing

Flavor-rich pastas and risottos, red or white meats, duck and elaborate poultry dishes.

Serving temperature

18°C

Alcohol Content

13% vol

Sugar Content

2 g/l

Acidity

5 g/l

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