Merlot
The soil of the Collio DOC is a mixture of marls and sandstone from the underlying stratified layers, and usually it is clayey in the higher grounds and finegrained at the foot of the hill slopes.
Guyot
4000-7000 vines/ha
Fermentazione: con macerazione sulle bucce e frequenti rimontaggi si svolge in tini di legno e di acciaio inox a temperatura controllata di 26-28°C per circa 10 giorni. Affinamento: segue un periodo di affinamento di almeno 10-12 mesi in barriques di rovere francese di secondo passaggio. Dopo l’imbottigliamento segue un ulteriore affinamento in bottiglia.
Fermentation: Temperature controlled fermentation (26-28°C) occurs in wooden and stainless steel vats with maceration on the skins and frequent pumpovers for about ten days. Aging: The wine ages in second-fill French barriques for at least 10-12 months. At the end of barrel aging, it undergoes further aging in the bottle.
It complements hearty legume soups, poultry game, and savory cheeses.
18°C
13.5 %vol
2 g/l
5 g/l