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D.O.C. area of Montello and Colli Asolani.

Filio Cabernet Montello e Colli Asolani DOC

D.O.C. area of Montello and Colli Asolani.

Filio Cabernet Montello e Colli Asolani DOC

Technical Sheet
Filio Cabernet Montello e Colli Asolani DOC
Filio Cabernet Montello e Colli Asolani DOC
Classification

D.O.C. area of Montello and Colli Asolani.

Grape Variety

Cabernet 100%

Production area

Villa Sandi Estate, locaed in the D.O.C. area of Montello and Colli Asolani with deep clayey soil rich in subsoil.

Training system

Guyot with 4400 vines per hectare.

Yield per hectare

90 quintals of grapes

Secondary fermentation

Le uve diraspate e pigiate in maniera soffice sono state introdotte nei vinificatori dove è avvenuta una macerazione del mosto a contatto con le bucce per 10 giorni ad una temperatura controllata di 25°C. Durante questa fase sono stati effettuate 5 follature giornaliere al fine di estrarre il colore ed i tannini dalle bucce. In questo periodo il vino ha completato la fermentazione alcolica, successivamente è stato introdotto in barriques di rovere francese (Allier) di secondo e terzo passaggio, dove entro la fine dell’anno ha completato la fermentazione malolattica spontanea. Dopo 6 mesi di affinamento in barriques il vino è stato estratto dal legno e assemblato, dopo ulteriori 6 mesi di affinamento in acciaio si è proceduto all’imbottigliamento. Solo dopo almeno 12 mesi di affinamento in bottiglia il vino è pronto per essere degustato.

Winemaking

separately and put into fermenters for maceration of the must in contact with the skins for 10 days at a controlled temperature of 25°C. Pumping over is carried out 5 times a day in this stage to extract the colour and tannins from the skins. The alcoholic fermentation is completed in this period and the wine is then put into two-year-old and three-year-old French oak (Allier) casks, where it completes spontaneous malolactic fermentation by the end of the year. After 6 months ageing in the casks and additional 6 months in steel tank the wine is bottled. Only after 12 months of ageing in the bottle Filio is ready for tasting

Pairing

Suitable for serving with braised red meat, game on the spit, roast meat, ripe cheeses.

Serving temperature

18-20°C

Harvest period

The harvest, with scrupulous selection of the grapes, has taken place during the first week of October.

Alcohol Content

13% vol

Sugar Content

2 g/l

Acidity

5.6 g/l

Award

 

 

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